Taitolento

Näillä sivuilla tarjotaan ohjeita ja neuvoja taitolennätykseen sekä uusille että vanhoille harrastajille.

Taitolennätyksestä kiinnostuneiden kannattaa ensin lukea alkeiskurssit ja katsoa opetusvideot, joissa kerrotaan perusteita taitolennätykseen ja opastetaan liikkeiden ajamiseen.

Taitolennokeista kerrotaan enemmän kalusto ja trimmaussivuilla.

Kaikissa luokissa noudatetaan 2010 kevätkokouksessa hyväksyttyjä SM- ja Suomen CUP- sääntöjä: Säännöt-2010.pdf

Sport on helpoin ohjelma uusille harrastajille. Ohjelma on suunniteltu siten että sen lennättämiseen ei vaadita isoa ja tehokasta taitolennokkia vaan mukaan pääsee millä tahansa siiveketrainerista ylöspäin. Ohjelma koostuu perustaitolentoliikkeistä jotka ovat tuttuja kaikille kuten silmukka ja vaakakierro.

Nordic-luokka on yhteispohjoismainen ja toimii ponnahduslautana vaikeampaan kansainväliseen FAI-luokkaan. Ohjelmassa on enemmän pystynousuja, -syöksyjä, selkä- ja kylkilentoa kuin Sportissa. Ohjelma vaatiikin jo jonkin verran enemmän niin lennättäjältä kuin lennokiltakin. Nordic-luokkaa lennetään SM-kisoijen lisäksi myös parittomina vuosina järjestettävissä PM-kisoissa.

F3A FAI-luokka on vaativin kansainvälinen RC-taitolentoluokka jota lennätetään ympäri maailmaa. Nordiciin verrattuna uusia elementtejä ovat mm integroidut kierteet (vaakakierreympyrät, -silmukat ja niiden osat) ja snap-rollit. Luokassa on mahdollista kilpailla kansallisten SM-kilpailujen lisäksi sekä euroopan- että maailmanmestaruustasolla.

Sisätaitolennokit ovat yleistyneet viime vuosina sekä Suomessa että ulkomailla. Tarjolla on eritasoisia luokkia kuviolentoon sekä taiteellisempi vapaaohjelma ”Free Style” tai ”Aeromusical” joka lennetään musiikin tahtiin.

Classic-”nostalgialuokka” on FAI:n vuoden 1973 säännöillä ajettava taitolennätysluokka. Säännöissä on rajoitettu mm. moottorin iskutilavuus ja lennokin paino. Ajan koneiden henkeen kuuluivat mm. sisäänvedettävät laskutelineet, säätölapapotkurit ja vauhdikas lennätys. Lennätysohjelma koostuu yksittäisistä liikkeistä jotka esitetään tuomareille kukin liike erikseen ilmoittaen. Myös vanha Pelikaani-ohjelma löytyy arkistosta.