F3A Nordic

F3A Nordic -luokka

Nordic on pohjoismaiden yhteinen taitolentoluokka, joka on tarkoitettu ponnahduslaudaksi kansainväliseen FAI-luokkaan. Luokka ei vaadi lennokilta tai lennättäjältä liikoja, joten normaalilla alatasoisella siivekelennokilla pystyy pienellä harjoittelulla ajamaan ohjelman hyvin läpi. Kalusto ei siis ole esteenä, riittävällä harjoittelulla pääsee aina kisojen ykköspaikalle asti millä koneella tahansa.

Nordic-luokassa käytetään samoja sääntöjä kuin FAI luokassakin, eli lennokin maksimipaino on 5 kg sekä kärkiväli että pituus ovat rajoitettu kahteen metriin. Lisäksi on kansallinen sääntömme, että viimeisen kolmen vuoden aikana FAI-luokan kolme parasta eivät saa osallistua Nordic-luokkaan. Tällä pidetään luokan taso sopivana aloittelevia taitolennättäjiä kohtaan.

Kaikki kauden osakilpailut kuuluvat Suomen Cup-kilpailuun, joista lasketaan yhteispisteet vuoden lopussa. Osakilpailuja on 3 tai 4.

Nordic-ohjelma ei ole kuitenkaan kokemattomalle harrastajalle ihan lastenleikkiä lennättää. Jos osaa lennättää Nordic-ohjelman virheettömästi läpi, on siirtyminen FAI-ohjelman pariin melko yksinkertaista ja vaatii vain lisää harjoittelua. Tämän takia on olemassa Sport-ohjelma jossa on vain perustaitolentoliikkeitä ja joiden lennättämiseen riittää aivan tavallinen ylätasoharjoituslennokki. Sport-ohjelmalla pääsee helpommin alkuun taitolennokkiharrastuksessa.

Alla uusittu Nordic-ohjelma arestikuviona selityksineen ja liikkeiden kertoimineen. Lisää hyödyllisiä ohjeita ja neuvoja löytyy RC-taitolennon alkeiskurssilta.

F3A Nordic -ohjelma

Kausien 2020-2021 ohjelma N-21: https://lennokit.net/showthread.php?t=69065

 

Vanhoja Nordic ohjelmia:

Aresti-kuva: Nordic Schedule N 19
Liikkeet listattuna (call sheet): N19 call sheet v02 (Suomeksi / in Finnish)
Liikekuvaukset (englanniksi): Nordic Schedule N-19 Description