F3A Nordic

Nordic on pohjoismaiden yhteinen taitolentoluokka, joka on tarkoitettu ponnahduslaudaksi kansainväliseen FAI-luokkaan. Luokka ei vaadi lennokilta tai lennättäjältä liikoja, joten normaalilla alatasoisella siivekelennokilla pystyy pienellä harjoittelulla ajamaan ohjelman hyvin läpi. Kalusto ei siis ole esteenä, riittävällä harjoittelulla pääsee aina kisojen ykköspaikalle asti millä koneella tahansa.
Kilpailukykyisenä Nordic-kalustona käytetään useimmiten täysikokoista FAI-kalustoa
Nordic-luokassa käytetään samoja sääntöjä kuin FAI luokassakin, eli lennokin maksimipaino on 5 kg sekä kärkiväli että pituus ovat rajoitettu kahteen metriin. Lisäksi on kansallinen sääntömme, että viimeisen kolmen vuoden aikana FAI-luokan kolme parasta eivät saa osallistua Nordic-luokkaan. Tällä pidetään luokan taso sopivana aloittelevia taitolennättäjiä kohtaan. On myös suotavaa, että lennokit eivät olisi täysiverisiä taitolennokkeja. Näin aloittelijat uskaltaisivat paremmin mukaan omilla lennokeillaan eikä aloituskynnys nousisi liian korkeaksi ja kalliiksi.

Kaikki osakilpailut kuuluvat Suomen Cup-kilpailuun, joista lasketaan yhteispisteet vuoden lopussa.

Vuonna 2008 voimaan tuli uusi Nordic 2009 ohjelma joka on lähempänä P-09 F3A FAI alkukierrosohjelmaa, mutta yksinkertaisemmilla liikkeillä ja vähemmillä kierteillä. Vaikka vaikeusasteeltaan uusi ohjelma on entistä jonkin verran vaikeampi, kaikki liikkeet ovat silti edelleen taitolennon peruselementtejä ja niistä koostettuja melko yksinkertaisia yhdistelmiä.

Nordic-ohjelma ei ole kuitenkaan kokemattomalle harrastajalle ihan lastenleikkiä lennättää. Jos osaa lennättää Nordic-ohjelman virheettömästi läpi, on siirtyminen FAI-ohjelman pariin melko yksinkertaista ja vaatii vain lisää harjoittelua. Tämän takia on olemassa Sport-ohjelma jossa on vain perustaitolentoliikkeitä ja joiden lennättämiseen riittää aivan tavallinen ylätasoharjoituslennokki. Sport-ohjelmalla pääsee helpommin alkuun taitolennokkiharrastuksessa.

Alla uusittu Nordic-ohjelma arestikuviona selityksineen ja liikkeiden kertoimineen. Jos haluat tulostaa pelkän ohjelman niin klikkaa tästä. Kuvaa klikkaamalla saat siitä isomman version. Kuvan alapuolelta löytyy liikkeiden kuvaukset ja lennätysohjeet. Lisää hyödyllisiä ohjeita ja neuvoja löytyy RC-taitolennon alkeiskurssilta.

Nro K Liike
1 3 Puoliapila
2 3 Pystykäännös
3 4 Vastakkaiset 2/4 kierteet
4 3 Puolineliö ylös puolikierteellä
5 4 Kolmiosilmukka, 1/2 kierteet 45° linjoilla
6 2 Split-S
7 5 Täyskierre 45° nousussa
8 4 Tophat 1/4 kiertein (työntö-veto-veto-työntö)
9 4 Syöksykierre kolmella kierteellä
10 3 Humpty-Bump (veto-työntö-veto) 1/4 kierteillä (optio: 1/2 kierre ylös)
11 5 Kuubalainen kahdeksikko, täyskierre toisella 45° linjalla
12 1 Puolisilmukka, ulos selällään
13 5 Neliösilmukka alas, ulos selällään
14 3 Kuvio-9
15 4 Kaksi samansuuntaista vaakakierrettä
16 3 Puolikas kärkineliö, ulos selällään
17 4 Kuvio Z; puolikierre 45° linjalla

Video:

http://www.youtube.com/watch?v=DTJD17q_XfQ

Power Point esitys:

F3A NORDIC N 13 2012en RAS pro

Nordic ohjelmista päätetään aina parittomina vuosina järjestettävien PM-kisojen yhteydessä, kokouksessa jossa ovat paikalla kaikkien pohjoismaiden edustajat. Nykyisen N-13 ohjelman käyttöönotosta päätettiin 2011 PM-kisoissa Jämillä. Liikekuvaukset löytyvät PM-kisojen kokouksen pöytäkirjasta: NC2011 PilotsMeeting Minutes

Uusi ohjelman kaudesta 2014 eteenpäin

Nordic N-15 [PDF]

Tarkemmat liikekuvaukset englanniksi [PDF]

 

Vanhat Nordic ohjelmat löytyvät arkisto-sivuilta.